Wil je een podcast opnemen? Audiodroom helpt niet alleen inhoudelijk, maar ook op technisch vlak. Lees meer over de mobiele podcaststudio, opnames in het veld of in de studio, audionabewerking en montage en de distributie van je podcast.

Podcast opnemen in Haarlem
Podcastmontage in de studio in Haarlem.

Podcast opnemen op locatie, mobiele podcaststudio huren

Zodra je een goed concept en een stevige voorbereiding hebt, kan Audiodroom je podcast opnemen op locatie en werkt daarvoor met een mobiele podcaststudio die in bijna elke ruimte opgesteld kan worden. De mobiele podcaststudio bestaat uit een meersporenmengtafel met ingebouwde opnamemogelijkheid, 4 (of meer) microfoons met statieven, voldoende hoofdtelefoons voor gasten en presentator, en alle benodigde bekabeling. De apparatuur kan zowel met de auto als met het OV vervoerd worden. Op lokatie dienen tafel en stoelen voorhanden te zijn, en stroomvoorziening.

 • Locatie-recorder: Zoom LiveTrak L-12 (8x mic-in, 2x stereo line-in, multitrack opname op SD of PC, individuele hoofdtelefoonmix, talkback)
 • Microfoons: Shure SM7B, Røde Podmic, Sennheiser MD46
 • Hoofdtelefoons: Beyer Dynamic DT770 Pro, Devine Pro2000
 • Vloerstatieven met arm
 • Alle benodigde bekabeling

Aanbevolen inzet:

Voor het opnemen van rondetafelgesprekken (talkshow) met 2, 3 of meer gasten, waarbij om logistieke redenen opname op lokatie de voorkeur heeft.

Podcast opnemen met de mobiele podcast studio
De mobiele podcaststudio in zijn transportkoffer.

Podcast opnemen 'in het veld'

Podcasts vragen om interessant geluid. Het mooiste geluid is vaak niet binnen te vinden, maar buiten. Daarom heeft Audiodroom ook podcast-opnameapparatuur voor onderweg, die geheel op batterijen werkt en dus zonder stopcontact gebruikt kan worden. De setup is zeer klein, en lichtgewicht en kan dus eenvoudig in rugzak of schoudertas meegenomen worden. Interviews vinden over het algemeen plaats met 1 microfoon, die wordt ‘heen en weer gehengeld’ tussen de sprekers. Het is eventueel mogelijk meerdere microfoons aan te sluiten, maar de mobiliteit wordt dan beperkter.

 • Draagbare reportage-recorder: Zoom H5
 • Microfoon: Sennheiser MD46

Aanbevolen inzet:

Podcastopnames in het veld: in de natuur, fabriekshallen, markten, en andere plekken waar mobiliteit en rond kunnen lopen een vereiste zijn, voor het opnemen van voxpops, of als de sprekers sowieso los van elkaar geïnterviewd worden.

Podcast opnemen in de studio in Haarlem

Audiodroom biedt ook opnamefaciliteiten in de eigen studioruimte in Haarlem. Hierbij kan naar keuze óf de mobiele set (zie boven) opgesteld in Haarlem, óf, als de allerhoogste eisen van toepassing zijn op gedempte akoestiek, wordt gebruik gemaakt van de professionele muziekstudio van de buren in hetzelfde pand. Voor het inspreken van voice-overs en tussenteksten heeft Audiodroom een eigen, 1-persoons, akoestische gedempte oplossing voor handen.

 • Professionele opname-studio
 • Keuze uit diverse dynamische mics, waaronder Shure SM7B, Røde Podmic, Sennheiser MD46. Condensator mics op aanvraag.
 • Interface: Zoom LiveTrak L-12 (o.a.)
 • Akoestisch gedempte inspreekruimtes voor voice-overs of interviews

Aanbevolen inzet:

Als opname op locatie om logistieke redenen niet de voorkeur geniet, als neutraal terrein noodzakelijk is, of als er geen enkel spoortje ruimte-akoestiek hoorbaar mag zijn.

Podcastmontage en -mastering

Audiodroom streeft naar broadcast quality geluid bij podcasts, om de luisteraar een optimale luisterervaring te bieden, waarbij de geluidskwaliteit niet afleidt van de inhoud. Audiodroom kiest voor audionabewerking achteraf in plaats van tijdens de opname, zodat bij opnemen de focus 100% op de inhoud kan liggen. Dat betekent dat een podcast altijd wordt nabewerkt om tot een goed eindresultaat te komen. Stemmen worden gekleurd en verstaanbaar gemaakt middels EQ, compressie en noise-gate indien nodig. Eventueel worden achteraf muziek, intro’s en outro’s toegevoegd, of voice-overs en tussenteksten opgenomen en ingevoegd.

In overleg verzorgt Audiodroom ook de montage. Vaak wordt een langer gesprek opgenomen dan uiteindelijk interessant is voor de aflevering. Audiodroom selecteert en monteert in overleg met de opdrachtgever de beste stukken en verwijdert fouten, langdurige euhm’s, aarzelingen en andere storende of minder geslaagde delen.

Daarnaast zorgt Audiodroom voor mastering volgens de officiële Apple-normen. Afluistering gebeurt op gekalibreerde studiomonitors, waarmee een goed resultaat op verschillende audiospelers (oortjes, auto, hifi) mogelijk is. In de studioruimte in Haarlem bevindt zich een aparte werkplek voor een redacteur, regisseur of marketingmedewerker om mee te luisteren tijdens de eindmontage.

 • Multitrack-montage in Reaper
 • Afluistering op JBL LSR305 studiomonitors of Beyer Dynamic DT770 Pro hoofdtelefoon
 • Gekalibreerd met Sonarworks Reference
 • Akoestisch behandelde afluisterruimte
 • Interface: Zoom LiveTrak L-12
 • Mastering naar officiële Apple- standaard (-16LUFS integrated)
 • Werkplek voor redacteur of regisseur

Overweeg jij een podcast te beginnen? Audiodroom helpt je graag!